Зеленський підписав закон про заборону обмежувати прохід до берегів морів і річок


Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект № 0869, який забороняє обмежувати доступ людей до узбережжя морів, річок та інших водойм. Дані про це містяться у картці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Документ дозволяє обмежувати доступ громадян до водойм, якщо йдеться про землі охоронних зон, зони санітарної охорони, санітарно-захисні зони та зони особливого режиму використання земель, а також ділянки, на яких розташовані гідротехнічні споруди; об’єкти підвищеної небезпеки; об’єкти природно-заповідного фонду та культурної спадщини; пансіонати, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади; дитячі табори із документами на діяльність.

У будь-яких інших випадках не можна забороняти купатися, плавати на човнах, займатися рибальством, вдень - причалювати до берега.

Якщо людина або організація не пускають на узбережжя або беруть гроші за доступ до узбережжя - це підстава для суду припинити право користування земельною ділянкою на узбережжі.

На узбережжі не можна будувати огорожі чи інші подібні конструкції. Власник має їх демонтувати протягом 10 днів після отримання письмової вимоги місцевої держадміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. Якщо власник цього не зробить - відповідні органи ухвалюють рішення про демонтаж, а оплатить це все одно власник споруди (якщо незрозуміло, хто власник - оплатить користувач землею).

В Адмінкодексі передбачили штрафи за порушення: 3400-6800 грн для особи і 6800-11900 грн для посадовців за обмеження безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя водойми.

При повторному порушенні - 6800-11900 грн для особи і 11,9 -17 тис. грн для посадовця.

Закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування і буде введено в дію через три місяці. Протягом цього часу треба демонтувати конструкції, які перешкоджають доступу громадян до узбережжя морів, річок, водойм та островів.

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!