Посли ЄС схвалили деталі восьмого пакету санкцій проти рф


Посли ЄС у середу 5 жовтня затвердили деталі восьмого пакета санкцій ЄС проти рф у відповідь на анексію українських територій. Інформацію про схвалення санкцій підтвердила також голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Офіційна публікація санкційного пакета очікується 6 жовтня. Головним елементом санкцій є обмеження цін на нафту. Між тим, Угорщина заявила, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках - до морських поставок, а також домоглась виключення ядерної енергетики. До пакету входять зокрема заборона торгівлі з рф на суму 7,5 мільярда євро та юридична основа обмеження цін на російську нафту. Брюссель також запроваджує нову категорію санкцій для осіб, які допомагають обходити накладені на рф обмеження. Крім того, ЄС розширить санкційні списки і запровадить персональні санкції проти представників Міноборони рф та підконтрольних Кремлю представників окупаційної влади у чотирьох українських областях, де відбулися псевдореферендуми рф .Пакет також забороняє громадянам ЄС входити до складу правління російських державних підприємств.


Країни-члени ЄС домовились добровільно скоротити загальне валове споживання електроенергії на 10%. Споживання у пікові години має бути обовʼязково скорочене на 5%. У обох випадках країни можуть на свій розсуд обирати заходи по досягненню цілей. Також, держави зможуть самостійно встановлювати ціну електроенергії для малих та середніх підприємств. У деяких випадках, навіть нижче собівартості, однак, лише тимчасово. Ринкові доходи виробників електроенергії обмежать на рівні €180/МВт-год, включаючи виробників з ВДЕ, атомну генерацію та виробників електроенергії з бурого вугілля. Також, запроваджується обов’язковий тимчасовий солідарний внесок з прибутку підприємств, які працюють у секторах видобутку сирої нафти, природного газу, вугілля та нафтопереробних заводів. Він буде стягуватись додатково до інших податків. 


Встановлення граничних цін на енергоресурси в ЄС може призвести до негативних наслідків, а не полегшити перебіг енергетичної кризи. Результати дослідження доводять, що обмеження цін на газ не спонукають споживачів до того, щоб вони його економили. Зокрема, що менше у липні 2022 року в країні зросли газові ціни для домогосподарств (у порівнянні з тими, що були в І півріччі 2021 року), то менше скорочувалося споживання газу. Іншими словами, нижчі ціни - більше споживання енергії і навпаки. Наприклад, Франція цього року заморозила ціни на газ і обмежила підвищення цін на електроенергію на рівні 4% для домогосподарств до 2023 року. Що не сильно вплинуло на споживання через недостатній стимул до економії. Враховуючи те, що ЄС зобовʼязався скоротити споживання газу на 15%, обмеження цін може негативно вплинути на ситуацію, бо у споживачів не буде стимулу зменшувати власне споживання. У той же час, у Данії уряд зосередив зусилля на допомозі найбіднішим сім’ям. Країна виплатила «чек на тепло» більш ніж 400 000 домогосподарствам, щоб допомогти оплатити рахунки. У результаті, загальне споживання газу домогосподарствами впало більш ніж утричі, порівняно зі Францією.


Європі вистачить палива для виробництва електроенергії цієї зими без російських поставок газу. Згідно даних Bloomberg, Європа компенсує російське паливо значними обʼємами скрапленого природного газу, які вона наразі закуповує. Наступної зими ЄС зможе імпортувати на 40% більше СПГ ніж минулого року, а влітку зможе збільшити закупівлі на 14%. Цих поставок буде достатньо, щоб покрити повну зупинку російських поставок з 1 жовтня. При цьому, європейським покупцям доведеться купляти на 90% більше СПГ, ніж передбачено їх довгостроковими контрактами. Це, в свою чергу, підтримає і без того високі ціни на газ, які різко зросли після російського вторгнення в Україну. Згідно звіту Bloomberg, за їх основним сценарієм при якому погодні умови відповідають середнім показникам за останні 10 років, а постачання російського газу відсутнє, Європа імпортує 40 мільйонів тонн СПГ взимку та трохи більше влітку для поповнення своїх запасів.


Федеральний канцлер Німеччини оголосив про новий "захисний щит" у розмірі до 200 мільярдів євро для підтримки споживачів та компаній через зростання цін на енергоносії. Заплановані кошти мають бути спрямовані на утримання ціни на газ в допустимих межах протягом поточного року та 2023-2024 років. Зокрема, 200 мільярдів євро мають бути виділені не зі звичайного федерального бюджету, а зі Стабілізаційного фонду економіки. Цей спеціальний фонд був сформований під час коронакризи для порятунку великих компаній, і зараз відроджується. В свою чергу, асоціація платників податків Німеччини розкритикувала фінансування нового пакету допомоги. 


Фінляндії не потрібна електроенергія з рф. Про це повідомляє фінський оператор системи передачі Fingrid. Країна імпортувала максимум 1500 МВт з росії. Після припинення імпорту Фінляндія покладається на власне виробництво та додатково може імпортувати 3700 МВт зі Швеції та Естонії. Також, у грудні почне свою стабільну роботу АЕС Olkiluoto 3. Електростанція буде виробляти 1600 МВт, що становить 15% споживання. А загальна потужність атомної енергетики у Фінляндії завдяки ній збільшиться до 4400 МВт. Оператор зазначає, що наступного року країна зможе виробляти стільки електроенергії, скільки й споживає. Fingrid також додає, що причина високих цін на електроенергію - дії рф.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!