У Дніпрі знайшли ртуть, пестициди та важкі метали


У Дніпрі виявили близько 21 специфічної сполуки-забрудника, серед них важкі метали, фармацевтичні препарати та велика концентрація пестицидів. У пробах з точок, звідки Київський міський водоканал доставляє воду, знайшли ртуть.


Джерело: "Радіо Свобода" із посиланням на результати масштабного скринінгу якості вод Дніпра та його приток, оприлюднені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів


Деталі: Дослідження проводили в одній з лабораторій Словаччини за підтримки Європейського союзу в рамках проєкту "Водна ініціатива ЄС Плюс для Східного партнерства".


Як повідомив голова міністерства Роман Абрамовський, на основі дослідження вже подали проєкт закону до Офісу президента про приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть. Зокрема, ця конвенція передбачає повну заборону виробництва та використання ртуті у господарстві.


За його словами, це - наслідки малоефективного ведення сільського господарства. Більшою мірою забруднюють Дніпро пестициди та агрохімікати. Мінприроди планує провести нараду з асоціацією водоканалів, Мінрегіонів та Держспоживслужбою для того, щоб представити їм ці результати і запропонувати плани реалізації збереження здоров’я українців.


Водночас заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Михайло Хорєв зазначив, що вказаний рівень забруднення не обов’язково є перешкодою для купання та ловлі риби у річці.


Пряма мова: "Особисто я купаюсь в межах Києва в Дніпрі і ще я п’ю воду сиру з-під крана. Не кожне місто може похвалитися таким. Наприклад, в Одесі я не п’ю воду, а в Києві п’ю. Тому, справді, ті речовини, які виявили, – це погано, але не всі вони знаходяться в великій концентрації, яка може нашкодити. Але, якщо тривалий час буде вплив цих речовин на організм, то це не додасть здоров’я".


Передісторія: Раніше повідомлялося, що скринінг забруднюючих речовин також проводився у річках Дон та Дністер. Там виявили пестициди, промислові хімікати, стимулятори і наркотичні препарати.


Джерело: Українська правда

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!