Дослідження: після COVID-19 органи тіла старіють швидше


Ще один неприємний сюрприз після хвороби на COVID-19. У тих людей, які перенесли це захворювання, органи тіла старіють швидше. Американські вчені з’ясували, що після зараження коронавірусом в органах людини відбуваються різкі зміни. У межах свого дослідження науковці зібрали дані про мільйони людей по всій країні. А потім вивчили стан нирок, головного мозку і серця людей, які пережили тривалий COVID, та виявили певні закономірності.


“Можна сказати, що зараження COVID діє як прискорювач старіння. Складається таке враження, що органи буквально зношуються значно швидше, аніж у нормальному стані. Вони же слабшою мірою виконують свої функції. Крім того, загальні дані аналізів у пацієнтів, які пережили COVID, також погіршуються”, - пояснив свою роботу доктор Зіяд Аль-Алі, директор Центру клінічної епідеміології Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.


Головна з виявлених науковцями закономірностей полягає в тому, що людські органи, що перебували у фокусі дослідження, після хвороби значно слабше реагують на подразники. Цей процес розвивається, у першу чергу, серед людей, які були госпіталізовані і потребували кисневої терапії. Проте також були зафіксовані випадки пришвидшеного старіння у тих, хто легко переніс хворобу.


Приблизна оцінка прискореного старіння - це три-чотири роки за один рік. Наразі вчені сподіваються з’ясувати, які саме біологічні процеси стоять за цим ефектом.


У майбутньому вчені також планують провести дослідження тривалості цього ефекту. Всупереч тому, що практичних даних поки що немає, Аль-Алі вважає, що прискорений процес старіння буде тимчасовим і врешті-решт згодом зупиниться.


Автор: Набока Лілія, журналістка HUBZ Inform, редактор стрічки новин

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!