Кабінет Міністрів України: російські окупанти вторглися на об'єкти газотранспортної системи: є загроза транспортуванню газу в Україні та Європі


10 березня: Ситуація в енергетиці станом на 12:00


Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України,

опубліковано 10 березня 2022 року о 12:58


Головне:


Російські окупанти вторглися на об'єкти газотранспортної системи: є загроза транспортуванню газу в Україні та Європі 

«Укренерго» очікує безпечного коридору, який надасть можливість відновити лінію, що заживить Чорнобильську АЕС 

Італійська енергетична група Eni припинила купляти нафту у Росії 


Стабільність інфраструктури


Українська енергосистема працює стабільно два тижні поспіль в умовах жорстких атак російських загарбників. Незважаючи на це, частота в мережі – 50 Гц.


Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» та операторів систем розподілу (обленерго) відновлюють пошкоджені лінії електропередачі та підстанції, щойно з’являється можливість.


На Сумщині світло з’явилося в домівках більш ніж 50 тисяч споживачів, заживлено частину Чернігова, а також Харкова.


Обленерго відновило електропостачання в Охтирці, де кілька днів тому ворог знищив місцеву Охтирську ТЕЦ.


Всі діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати, незважаючи на те, що Запорізька АЕС теж окупована загарбниками. Атомними енергоблоками опікуються українські фахівці, тож радіаційний, протипожежний та екологічний стан на АЕС і прилеглих до них територіях перебуває у межах чинних норм.


Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на атомних станціях і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.


«Укренерго» очікує безпечного коридору, який надасть можливість відновити лінію, що заживить Чорнобильську АЕС. Ремонтні бригади готові виконати ремонт лінії негайно, незважаючи на погрози розстрілу з боку ворога, та очікують лише дозволу.


«Укренерго» НЕ потребує допомоги білоруської сторони в ремонті пошкоджених російськими обстрілами високовольтної лінії, які живили Чорнобильську АЕС. Всі повідомлення російських та білоруських ЗМІ щодо заживлення ЧАЕС з боку Білорусі - провокація, спрямована на загострення ситуації.


Залишаються відключеними через пошкодження дві високовольтні лінії 750 кВ – Запорізька та Південно-Донбаська.


ОГТСУ повідомляє про спроби російський військових та озброєних угруповань ЛНР потрапити на територію компресорних станцій Новопсков Луганської області, Куп'янськ Харківської області, а також здійснити втручання в роботу об'єктів ГТС. Компанія наголошує, що втручання в технологічні процеси роботи ГТС створює значні ризики для безпеки безперервного транспортування газу споживачам в Україні та Європі, і може призвести до технологічної катастрофи в регіоні. ОГТСУ вимагає, щоб військові та озброєні угрупування негайно покинули території компресорних станцій та припинили будь-які спроби впливати на роботу ГТС.


Станом на 10 березня аварійно-ремонтні бригади газорозподільних компаній відновили газопостачання до майже 6 500 споживачів. Найбільша кількість домогосподарств, в які газовикам вдалося повернути газ знаходяться у Миколаївській і Сумській областях.


АТ «Миколаївгаз» - миколаївські газовики впродовж останньої доби поновили газопостачання одразу в декількох населених пунктах. Завдяки успішному ремонту на одній з газорозподільних станцій області, аварійні бригади АТ «Миколаївгаз» відновили доставку газу до міста Вознесенськ, в селищах Полігон, Мишково - Погорілове, Калинівка, Горохівка. Загалом, на території Миколаївської області газ повернули до 6 436.


АТ «Чернігівгаз» - фахівці компанії відремонтували пошкодження газорозподільної мережі, які сталися внаслідок авіабомбардування та артобстрілів російською армією. Всього в області та Чернігові зафіксовано понад 60 пошкоджень газових мереж.



Міжнародний вимір та санкції


США можуть ввести санкції проти «Ростатому». Адміністрація розглядає можливість введення санкцій проти російського «Росатому».


Італійська енергетична група Eni припинила купляти нафту у Росії після її вторгнення в Україну.


Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі летить до Туреччини. Там він планує обговорити питання безпеки атомних електростанцій та інших ядерних об'єктів України.


За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз України, НКРЕКП, ДТЕК, ОГТСУ, РГК


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!