МОЗ запровадило важливі зміни щодо вакцинації від COVID-19


За офіційними даними, протягом минулого тижня в Україні підтверджено близько 37 тисяч нових випадків COVID-19, госпіталізовано 6273 пацієнти, зареєстровано 90 летальних випадків. У зв’язку зі стрімким зростанням рівня захворюваності, Міністерство охорони здоров’я запровадило важливі зміни щодо вакцинації. Зокрема, відтепер друга бустерна доза є доступною для всіх повнолітніх з інтервалом щонайменше чотири місяці після першої бустерної дози.


“Ситуація із коронавірусною хворобою наразі контрольована, проте маємо бути готові до подальшого зростання кількості випадків захворювання. Один із важливих етапів цієї готовності – це вакцинація, у першу чергу для груп ризику. Щоб якомога більше людей могли захистити себе від госпіталізації та смерті внаслідок COVID-19, ми дозволяємо другу дозу всім охочим, проте особливо радимо її робити людям із хронічними захворюванням та людям віком 60+. Окремо хотів би наголосити, що вакцинація зараз не лише про власний захист, вакцинуватись - це значить не створювати навантаження на лікарні, які мають рятувати життя нашим військовим”, - зазначив головний санітарний лікар Ігор Кузін.


Нові схеми вакцинації: що варто знати?


Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, Європейського агентства з лікарських засобів та Національної технічної групи експертів з питань імунізації, в Україні затверджено нові схеми вакцинації. Зокрема, вакцину CoronoVac дозволено використовувати для першого і другого бустерного щеплення після застосування інших вакцин, зокрема, Comirnaty чи Moderna. Більше інформації у нижченаведених інфографіках від МОЗ.



Нові терміни вакцинації


МОЗ скоротило мінімальні терміни між базовим (первинним) курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити через п’ять місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін складав щонайменше півроку. 


Вакцинація від COVID-19 для дітей від 5 років


В Україні дозволили щеплення від коронавірусу дітям віком від 5 років. Раніше вакцинувати можна було дітей лише від 12 років. Щеплення дітей віком від 5 до 11 років здійснюватиметься вакциною Comirnaty від Pfizer. Варто зауважити, що вакцина Pfizer для дітей має спеціальне, інше дозування, ніж Pfizer для дорослих. Наразі в Україні її ще немає.


Важливо: Для дітей віком від 5 до 11 років обов’язковою є інформована згода батьків або опікунів на вакцинацію. Мова йде про форму N063-2/о - відповідно до статті 43 “Основ законодавства про охорону здоров’я”.



Які вакцини наразі є наявними в Україні?


Наразі в Україні є три вакцини від коронавірусу: CoronaVac, Janssen і Pfizer. Найбільше з них CoronaVac - майже п’ять мільйонів доз. Також відомо про наявність близько 400 тисяч доз вакцини Pfizer та 30 тисяч доз вакцини Janssen.


Звертаємо Вашу увагу на те, що перелік пунктів та центрів, а також контакти для запису на щеплення доступні за посиланням.  


Джерело: МОЗ



Автор: Ганна Шубіна

Журналіст HUBZ, експертка з моніторингу та аналітики

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!